20/4/08

Συλλογικοί Αγώνες και Παράπονα




Παρουσιάζουμε σήμερα τρία τεκμήρια τα οποία διακρίνονται για την ανομοιογένειά τους- γεγονός που φαινομενικά καθιστά επισφαλή την παράθεση τους κάτω από τον γενικό τίτλο "Συλλογικοί Αγώνες και Παράπονα". Η κατηγοριοποίηση αυτή αποσκοπεί στην κατάδειξη των διαφορετικών επιπέδων συνείδησης της συλλογικής δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις προκηρύξεις που αναρτώνται, κυκλοφόρησαν σχεδόν παράλληλα και καθιστούν σαφή την ύπαρξη σημαντικών αποκλίσεων και διαφορετικών θεωρήσεων για τα ζητήματα σύνδεσης της τακτικής με τη στρατηγική.
===
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη προκήρυξη [του Σωματείου Προσωπικού Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Θεσσαλονίκης] αποτυπώνει την αγανάκτηση της εργατικής τάξης για τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη και την χειραφέτηση του ακροατηρίου που παραδοασιακά στήριζε την ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας. Με σαφή και λιτό τρόπο καταγράφεται η αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης, η ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης και η οργή για τα σχέδια της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της.
===
Η δεύτερη [της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης] περιγράφει την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος, μέσω από την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων- ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με τη "μανόβρα" της λεωφορειακής γραμμής 22-23. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει την αγωνιώδη προσπάθεια του σωματείου εργαζομένων νά διαχειριστεί μια ιδιαίτερα αμήχανη κατάσταση-γεγονός που αποτυπώνεται στον μακροπερίοδο λόγο της εν λόγω προκήρυξης. Ο συντάκτης της χρειάστηκε 16 ολόκληρες γραμμές για να βάλει την πρώτη τελεία, απόδειξη και αυτό των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί η συμβιβασμένη αντίληψη της εργατικής αριστοκρατίας.
===
Η τρίτη προκήρυξη [του Συλλόγου Αποφοίτων Ορφανοτροφείου Θηλέων Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης] αποτελεί εναργές μνημείο της αντιδραστικής πτέρυγας της πόλης- ένας λίβελλος που μόνο μετά από συζήτηση με το νομικό σύμβουλο της σελίδας μας αποφασίσαμε να τον δημοσιεύσουμε. Το τρίτο αυτό τεκμήριο -ένα στενάχωρο δείγμα των συγκρούσεων στους κόλπους του σκοταδιστικού εκκλησιαστικού σύμπαντος- μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στους πολιτικούς επιστήμονες και αφελείς προοδευτικούς, που από μακρυά συζητούν το ζήτημα της πολιτικής ηγεμονίας στη Θεσσαλονίκη.
===
Το σύνολο αυτών των τεκμηρίων συγκεντρώθηκαν από τον Toni Rigatoni το 2001 στη Θεσσαλονίκη-το πρώτο στην μεγάλη πορεία για το ασφαλιστικό, το δεύτερο από στάση λεωφορείου έναντι της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και το τρίτο από οίκημα στην Εγνατία οδό.

12/4/08

Περίπτερα, Ταξί και Λαχεία, Η άποψη του Πέτρου Κομπίλα

Ό Πέτρος Κομπίλας, ο αρχηγός του Κόμματος Δικαίου και συγγραφέας του θρυλικού Σκέψεις και Ιδέες ενός Ανθρώπου, έχει συγκεντρώσει το θαυμασμό των αναγνωστών μας- γεγονός που αποτυπώθηκε και στην επικράτησή του σε πρόσφατο δημοψήφισμα του trompagr. Σήμερα, για τρίτη φορά, δημοσιεύουμε σελίδες από το μνημειώδες έργο του, προκειμένου να ικανοποιήσουμε την πάνδημη απαίτηση για 'περισσότερο Κομπίλα'. Πιο συγκεκριμένα, επιλέξαμε ορισμένες σελίδες που οριοθετούν το ρόλο του λαχειοπώλη στην νέα κοινωνία του Κόμματος Δικαίου, ενώ παράλληλα περιγράφεται η αναμόρφωση των περιπτέρων και οι κανόνες λειτουργίας των ταξί. Οι σελίδες αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι ο Πέτρος Κομπίλας ασχολείται με τα ζητήματα του κλάδου του -λαχειοπώλης ων ο ίδιος. Επισημαίνουμε ειδικά την θέση ότι "στις πιάτσες Ταξί σε όλες ανεξαιρέτως θα γίνει εσωτερικό πεζοδρόμιο που το ύψος του δεν θα εμποδίζει το άνοιγμα της πόρτας του οδηγού"- ένα ενδεικτικό εδάφιο του λεπτομερούς τρόπου σκέψης του Πέτρου Κομπίλα. Για περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις του Κόμματος Δικαίου οι αναγνώστες μας μπορούν να ανατρέξουν στις δύο προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις.

3/4/08

Βραβευμένες Ρίμες






Οι σέλίδες ποίησης που παρουσιάζουμε σήμερα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά. Όχι μόνο γιατί ο συγγραφέας τους, ο Ν. Α. Σταθάκης, έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά γιατί κινούνται σε καινοφανή και πρωτότυπα θέματα. Η συμμαχία του Ν.Α.Τ.Ο -ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας-, τα διλήμματα Ε.Ε. και Η.Π.Α. έναντι της Κίνας και η διαδρομή του ταξιάρχου Σώντερς αποτελούν πεδία έκφρασης της λυρικής φλέβας του ποιητή μας. Αναγνωρισμένοι θεωρητικοί της λογοτεχνίας στους οποίους υποβάλαμε την ποιητική συλλογή Ριμες, συνετέλεσαν καθοριστικά στην απόφασή μας να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό τον Ν. Α. Σταθάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο ποιητής ασφυκτιά στο στενό πλαίσιο της κανονιστικής γεωπολιτικής ανάγνωσης του κόσμου, εξέγερση η οποία αντανακλάται στην κατάλυση της ομοικαταληξίας και τη συχνή χρήση αρτικόλεξων στους στίχους του.
Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τον φίλο και συνεργάτη Νικ. Τσιβ. που ανθολόγησε τις παραπάνω σελίδες από το έργο του ποιητή και σημειώνουμε την αξιόλογη δραστηριοποίησή του το τελευταίο διάστημα- απόδειξη και αυτό της δυναμικής που έχει προσλάβει η σελίδα μας.