10/9/08


Το παρόν τεκμήριο αποτελεί ένα επίκαιρο σχόλιο στην συζήτηση περί της απληστίας των πολιτικών προσώπων. Στην ουσία, αποσκοπεί στην κατάρριψη εκείνων των στερεοτύπων, που παρουσιάζουν τα φαινόμενα απληστίας και προκλητικότητας ως προϊόντα της σημερινής εποχής. Μια τέτοια θεώρηση, υποτιμά τη διαχρονικότητα των χαρακτηριστικών της αστικής εξουσίας και δη της ακόρεστης επιθυμίας των εκπροσώπων της να δοκιμάζουν όλων των ειδών τις απολαύσεις. Το μονόστηλο που παρουσιάζουμε καταρρίπτει τις αντιλήψεις αυτές, ενώ παράλληλα διαφωτίζει τους σημερινούς αναγνώστες για τις γαστριμαργικές συνήθειες του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουμε ότι θα ικανοποιηθούν οι πολυάριθμοι αναγνώστες μας που συχνά-πυκνά διατυπώνουν παράπονα για τη μονοσήμαντη προσήλωση της σελίδας μας σε ζητήματα οικονομίας και πολιτικής.
Το παρόν δημοσίευμα προέρχεται απο την εφημερίδα Αλήθεια, η οποία κυκλοφορούσε στα τέλη του 19ου αιώνα στα Χανιά. Για τους σχολαστικούς επισκέπτες μας, πρόκειται για το φύλλο της 12ης Σεπτεμβρίου του 1881-γεγονός που προσδίδει μια επετειακή νότα στην αναδημοσίευση της είδησης για τις συνήθειες του κ. Καλοειδά. Το μονόστηλο ανευρέθη κατά τη διάρκεια κοπιώδους έρευνας των κρητικών εφημερίδων του 19ου αιώνος για τους σκοπούς ιδρύματος με αξιοσημείωτη συνεισφορά. Η παρούσα δημοσίευση είναι αφιερωμένη στους ακαταπόνητους ερευνητές και τις γοητευτικές ερευνήτριες, που στεγάζονται στο εν λόγω ίδρυμα.

2/9/08


Ένα σπάνιο τεκμήριο, το οποίο καταδεικνύει το ασίγαστο εμπορικό διαμόνιο της ελληνικής φυλής παρουσιάζει σήμερα το trompagr.blogspot.com. Γνωρίζουμε προκαταβολικά ότι ορισμένοι φίλοι μπορεί να αισθανθούν ότι η παρούσα εμπορική αγγελία παραβιάζει τα όρια της ευπρέπειας και της καταστατικής μας προσήλωσης στις αρχές της καλαισθησίας. Θα αντιτάξουμε ότι η μοναδικότητα του παρόντος τεκμηρίου και η χρηστικότητα του προϊόντος που παρουσιάζεται είναι ικανά επιχειρήματα για να λυγίσουν ακόμα και τις πιο πεισματικές ενστάσεις.
Η διαφήμιση της, διεθνών συμφερόντων εταιρείας, Nella είναι δυστυχώς αχρονολόγητη. Οι πολυπληθείς φίλοι με ιστορικά ενδιαφέροντα θα μπορούσαν να συμβάλουν στο έργο της χρονολόγησης βάσει των αναγραφόμενων τιμών του προϊόντος και άλλων φιλολογικών στοιχείων, όπως η ύπαρξη πνευμάτων και περισπωμένων- καίτοι γνωρίζουμε ότι έτεροι ερευνητές θα τόνιζαν περισπωμενών.
Από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε ότι η ποιότητα του χαρτιού θέτει terminus ante quem τη δεκαετία του 1950, υπόθεση που ενισχύεται από την εύρεση του εν λόγω τεκμηρίου σε φάκελο της συλλογής Βάσσου Βλαβιανού [φυλασσόμενη στο California State University of Sacramento], που περιείχε μεσοπολεμικά έγγραφα. Για τους φίλους που θα ήθελαν να παραπέμψουν πιο συγκεκριμένα, Vassos Vlavianos Collection, California State University of Sacramento, Box 59.
Η εύρεση της παρούσας διαφήμισης επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν στιγμές που ο μόχθος του ιστοριοδίφη ανταμείβεται επαρκώς και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις επερχόμενες γενεές.