1/7/08
Τους δύο τελευταίους μήνες έντονη υπήρξε η συζήτηση για το μέλλον και τον προσανατολισμο του trompagr.blogspot.com. Η αρχική επιλογή της μη δημοσίευσης τεκμηρίων, που διακινούνται ευρέως στο διαδίκτυο πυροδότησε μια εκτεταμένη αντιπαράθεση για το σκόπιμο ή μη της ανάρτησης φωτογραφιών. Οι διαβουλεύσεις αυτές επιλύθηκαν ύστερα από εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, με αποτέλεσμα σήμερα στο trompagr.blogspot.com να παρουσιάζουμε δύο φωτογραφίες, διαθέτοντας παράλληλα αδιάσειστα στοιχεία για την πιστότητα και τη μοναδικότητά τους.


Τα εν λόγω τεκμήρια είναι πιθανό να δημιουργήσουν αναστάτωση στους πολυπληθείς φιλολόγους επισκέπτες φίλους της σελίδας μας, καθώς θέτουν με αμεσότητα το ζήτημα της επαναφοράς της φωνητικής ορθογραφίας. Επιπλέον, τα ζητήματα της αναπαράστασης και των κυμαινόμενων εικονοκλαστικών ταυτοτήτων κατά καιρούς έχουν απασχολήσει πολυάριθμους ερευνητές, δίχως ακόμα να υπάρχει ένα διακριτό συμπέρασμα για τη σχέση μεταξύ του εικονικού σημαινόμενου και του αναπαραστατικού σημαίνοντος. Είναι γνωστό, ότι η trompagr απέχει συνειδητά από διερευνήσεις του είδους αυτού, στερούμενη άλλωστε των θεωρητικών εφοδίων και της αναγκαίας ευαισθησίας, που διακρίνει τους εραστές του είδους. Η συνεισφορά της περιορίζεται στην αποκωδικοποίηση των δύο επιγραφών, για τους αναγνώστες που δεν έχουν εντρυφήσει στις ρητορικές και πρακτικές της ηπειρωτικής ενδοχώρας.


Στην πρώτη επιγραφή διακρίνουμε την επιθυμία πώλησης της πατρικής γής, ένδειξη της επιτάχυνσης των κοινωνικών διεργασιών στον αγροτικό χώρο, του αναπροσανατολισμού των καλλιεργειών και της κρίσης που έχει επιφέρει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη επιγραφή επιτελεί πολλαπλούς ρόλους. Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις ώρες λειτουργίας του προμηθευτή ξυλείας και ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη ενόχλησητων γειτόνων. Το γεγονός ότι ο κατασκευαστής των δύο επιγραφών είναι το ένα και αυτό πρόσωπο παρέχει από μόνο του πολύτιμες πληροφορίες για το καθεστώς της παράλληλης εργασίας τμήματος του αγροτικού χώρου και κατά συνέπεια θέτει ερωτήματα για την ταξική θέση του ιστορικού αυτού υποκειμένου, καθότι ταυτόχρονα είναι αγρότης, εισοδηματίας και διευθυντής επιχείρησης.


Σε κάθε περίπτωση, τα δύο αυτά τεκμήρια προέρχονται από την Πεδινή Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν από τηνιδιαίτερα παρατηρητική Μαρθα Καρ. και φωτογραφήκαν υπό αντίξοες συνθήκες από τον πιστό φίλο της σελίδας μας Laou. Οι ευχαριστίες μας είναι -για πολλοστή φορά- δεδομένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: