30/12/08
Τα αγόρια και το άλογο
Τα δύο σπάνια τεκμήρια που παρουσιάζουμε σήμερα αναδεικνύουν τήν ισχυρή συμβολική του αλόγου στην ελληνική πολιτική σκηνή και δη σε φιλόδοξους σχηματισμούς, που επιχείρησαν την ανατροπή των παραδοσιακών συσχετισμών.
Η πρώτη προκήρυξη κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα στις παραμονές των ευρωεκλογών του 1999 από το Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος [ΠΑ.Ε.Κ.Ε]. Ο επικεφαλής του, ο αγροτοεργάτης-θεσσαλομακεδόνας πολιτικός, Μιλτιάδης Τζαλαζίδης με σαφήνεια και περίσση ειλικρίνια δήλωνε ότι "ο βασικός στόχος προγράμματος είναι να μπούμε στη βουλή" προσδιορίζοντας το δυνάμει ακροατήριο του κόμματος στο 25.7% του εκλογικού σώματος. Διαθέτοντας γραφεία σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, διμηνιαία περιοδική έκδοση [Επιστροφή στο Χωριό] και κατοχυρωμένο σήμα το αστέρι της Βεργίνας το ΠΑ.Ε.Κ.Ε. επέλεξε ένα άλογο προκειμένου να εικονοποιήσει την αναπτυσσόμενη δυναμική του πρωτοεμφανιζόμενου εγχειρήματος. Το τεκμήριο που παρουσιάζουμε είναι μοναδικό, διότι ρίχνει άπλετο φως στα πρώιμα στάδια συγκρότησης του ΠΑ.Ε.Κ.Ε., το οποίο στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα ποικίλων διεργασιών στο χώρο της κεντρώας και πατριωτικής οικολογίας.
Το 2000 το ΠΑ.Ε.Κ.Ε συνεργάστηκε με την Ένωση Κεντρώων και ο επικεφαλής του κατήλθε ως υποψήφιος στο νομό Λαρίσης, συγκεντρώνοντας 34 σταυρούς. Δεν γνωρίζουμε τις επακριβείς λεπτομέρειες της μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά είναι δηλωτική η απόφαση του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. να συμπράξει το 2004 με το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα [ΔΗ.Κ.ΚΙ], όπως φανερώνει η παρουσία του Μιλτιάδη Τζαλαζίδη στο συνδυασμό του νομού Κοζάνης και η ενεργής συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία της περιόδου. Οι γνωστές περιπέτειες του συμπαθούς κινήματος πιθανά ερμηνεύουν την επιστροφή του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. στη δοκιμασμένη συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων στις εκλογές του 2007. Στην αναμέτρηση αυτή, ο επικεφαλής του ΠΑ.Ε.Κ.Ε δοκιμάστηκε στη δύσκολη περιφέρεια της Β' Αθηνών. Μακρυά από τον αγροτικό πληθυσμό ο θαλερός Μιλτιάδης Τζαλαζίδης, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του συνδυασμού, ήτοι 51 σταυρούς- 26 λιγότερους από την ηλικία του. Για περισσότερες πληροφορίες ο φιλομαθής αναγνώστης μπορεί να καταφύγει στο ιστότοπο του κόμματος, οπου απουσιάζει κάθε αναφορά στα πρώτα βήματα του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. και την στρατηγική επιλογή της αυτόνομης καθόδου, που διαφαίνεται μέσα απο το σπάνιο τεκμήριο που παρουσιάζουμε.
Είναι σαφές, ότι η περίπτωση του Νικολάου Αποστολάκη διαφέρει σημαντικά, καθώς ο ιδρυτής του κόμματος Αυτοσεβασμός και Αλήθεια επέλεξε να κατέλθει στον εκλογικό στίβο διατηρώντας την αυτοτέλεια του. Σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις ο Νικόλαος Αποστολάκης κοινοποίησε το ανθρωπιστικό μήνυμά του, ενώ κατά γενική ομολογία η καθημερινή του παρουσία στους δρόμους των Αθηνών αντιστάθμιζε την φίμωση του από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεντρώνοντας 334 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 1993 το κόμμα Αυτοσεβασμός και Αλήθεια επεχείρησε να απευθυνθεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Δυστυχώς δε διαθέτουμε αναλυτικότερα στοιχεία για την επιτυχή ή μη έκβαση της εν λόγω προσπάθειας και θα είμασταν υπόχρεοι σε αναγνώστες και συνεργάτες, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν επ' αυτού.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τη χρήση του αλόγου σε περίοπτη θέση και ευχόμαστε στους αναγνώστες μας για το νέο έτος "Ευτυχία, Αυτοσεβασμό, Αγάπη, Υγεία και Ειρήνη" σύμφωνα με τις διδαχές του έφιππου ηγέτη.
Ετικέτες
περί αγώνων και παραπόνων,
περί αλόγων,
περί πολιτικής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου