30/12/08

Τα αγόρια και το άλογο



Τα δύο σπάνια τεκμήρια που παρουσιάζουμε σήμερα αναδεικνύουν τήν ισχυρή συμβολική του αλόγου στην ελληνική πολιτική σκηνή και δη σε φιλόδοξους σχηματισμούς, που επιχείρησαν την ανατροπή των παραδοσιακών συσχετισμών.

Η πρώτη προκήρυξη κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα στις παραμονές των ευρωεκλογών του 1999 από το Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος [ΠΑ.Ε.Κ.Ε]. Ο επικεφαλής του, ο αγροτοεργάτης-θεσσαλομακεδόνας πολιτικός, Μιλτιάδης Τζαλαζίδης με σαφήνεια και περίσση ειλικρίνια δήλωνε ότι "ο βασικός στόχος προγράμματος είναι να μπούμε στη βουλή" προσδιορίζοντας το δυνάμει ακροατήριο του κόμματος στο 25.7% του εκλογικού σώματος. Διαθέτοντας γραφεία σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, διμηνιαία περιοδική έκδοση [Επιστροφή στο Χωριό] και κατοχυρωμένο σήμα το αστέρι της Βεργίνας το ΠΑ.Ε.Κ.Ε. επέλεξε ένα άλογο προκειμένου να εικονοποιήσει την αναπτυσσόμενη δυναμική του πρωτοεμφανιζόμενου εγχειρήματος. Το τεκμήριο που παρουσιάζουμε είναι μοναδικό, διότι ρίχνει άπλετο φως στα πρώιμα στάδια συγκρότησης του ΠΑ.Ε.Κ.Ε., το οποίο στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα ποικίλων διεργασιών στο χώρο της κεντρώας και πατριωτικής οικολογίας.

Το 2000 το ΠΑ.Ε.Κ.Ε συνεργάστηκε με την Ένωση Κεντρώων και ο επικεφαλής του κατήλθε ως υποψήφιος στο νομό Λαρίσης, συγκεντρώνοντας 34 σταυρούς. Δεν γνωρίζουμε τις επακριβείς λεπτομέρειες της μετεκλογικής συνεργασίας, αλλά είναι δηλωτική η απόφαση του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. να συμπράξει το 2004 με το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα [ΔΗ.Κ.ΚΙ], όπως φανερώνει η παρουσία του Μιλτιάδη Τζαλαζίδη στο συνδυασμό του νομού Κοζάνης και η ενεργής συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία της περιόδου. Οι γνωστές περιπέτειες του συμπαθούς κινήματος πιθανά ερμηνεύουν την επιστροφή του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. στη δοκιμασμένη συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων στις εκλογές του 2007. Στην αναμέτρηση αυτή, ο επικεφαλής του ΠΑ.Ε.Κ.Ε δοκιμάστηκε στη δύσκολη περιφέρεια της Β' Αθηνών. Μακρυά από τον αγροτικό πληθυσμό ο θαλερός Μιλτιάδης Τζαλαζίδης, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του συνδυασμού, ήτοι 51 σταυρούς- 26 λιγότερους από την ηλικία του. Για περισσότερες πληροφορίες ο φιλομαθής αναγνώστης μπορεί να καταφύγει στο ιστότοπο του κόμματος, οπου απουσιάζει κάθε αναφορά στα πρώτα βήματα του ΠΑ.Ε.Κ.Ε. και την στρατηγική επιλογή της αυτόνομης καθόδου, που διαφαίνεται μέσα απο το σπάνιο τεκμήριο που παρουσιάζουμε.



Είναι σαφές, ότι η περίπτωση του Νικολάου Αποστολάκη διαφέρει σημαντικά, καθώς ο ιδρυτής του κόμματος Αυτοσεβασμός και Αλήθεια επέλεξε να κατέλθει στον εκλογικό στίβο διατηρώντας την αυτοτέλεια του. Σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις ο Νικόλαος Αποστολάκης κοινοποίησε το ανθρωπιστικό μήνυμά του, ενώ κατά γενική ομολογία η καθημερινή του παρουσία στους δρόμους των Αθηνών αντιστάθμιζε την φίμωση του από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεντρώνοντας 334 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 1993 το κόμμα Αυτοσεβασμός και Αλήθεια επεχείρησε να απευθυνθεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Δυστυχώς δε διαθέτουμε αναλυτικότερα στοιχεία για την επιτυχή ή μη έκβαση της εν λόγω προσπάθειας και θα είμασταν υπόχρεοι σε αναγνώστες και συνεργάτες, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν επ' αυτού.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τη χρήση του αλόγου σε περίοπτη θέση και ευχόμαστε στους αναγνώστες μας για το νέο έτος "Ευτυχία, Αυτοσεβασμό, Αγάπη, Υγεία και Ειρήνη" σύμφωνα με τις διδαχές του έφιππου ηγέτη.

Αστυνομικό Ανάγνωσμα από το παρελθόν







Ο συνεπής αναγνώστης μας "Μπαμπάς της Μυρτώς" απέστειλε το παρόν τεκμήριο, προκειμένου να ενισχύσει την προηγούμενη δημοσίευση περί της χρησιμότητας της ιαπωνικής πάλης στην καθημερινότητα της ελληνικής αστυνομίας. Το έργο του Ιωάννη Καλυβίτου, δικηγόρου και διευθυντή της αστυνομίας πόλεων, Αστυνομικόν Λεξικόν κυκλοφόρησε το 1928, περιέχον άφθονες φωτογραφίες και πλούσιο κείμενο. Παραθέτουμε τις εισαγωγικές σελίδες από το λήμμα "Ιαπωνική Πάλη" και στη συνέχεια μια χαρακτηριστική φωτογραφία, η οποία ελπίζουμε να προσελκύσει το ενδιαφέρον σύγχρονων παλαιστών, αστυνομικών και χορογράφων. Ευχαριστούμε εκ νέου τον "Μπαμπά της Μυρτώς"-αν και διατηρούμε ορισμένες ενστάσεις για την κλίση των γυναικείων ονομάτων που λήγουν σε ωμέγα.

19/12/08

Αστυνομικό Ανάγνωσμα













Το έργο του Αθανασίου Ε. Καμπαφλή Μαθήματα Ζίου-Ζίτσου Καράτε αποτελεί ιδιαίτερα χρηστικό ανάγνωσμα ιδίως για τους πολυπληθείς αναγνώστες μας, που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας. Ο συγγραφέας αυτοσυστήνεται ως "πρωταθλητής πάλης, καθηγητής στρατιωτικών σχολών χωροφυλακής-αστυνομίας πόλεων, ναυτικών-λιμενικών-δοκίμων-καταδρομών και ασφ. υψηλών προσώπων" και στις 142 σελίδες του πονήματός του παραθέτει πλήθος "χειρολαβών δια την υποταγή του αντιπάλου" αποσκοπώντας "εις την ταχείαν και πλήρην συντριβήν του αντιπάλου μας κακοποιού". Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται ποικίλες λαβές με σύντομο κείμενο και φωτογραφίες, όπου ο Αθανάσιος Καμπαφλής εξουδετερώνει συστηματικά τον φίλο του Τάκη Στάμου. Η ανάγκη της επαναδημοσίευσης του έργου καθίσταται εμφανής από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς καθημερινά αναδεικνύεται ότι η συνεισφορά του "παγκόσμιου πρωτοπαλαιστού" έχει σκεπαστεί από την αχλύ του χρόνου. Πέραν αυτού, ο συγγραφέας παραθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρουσία του στις σχολές της αστυνομίας, αλλά και από ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της εποχής που μεσουρανούσε στο παλαιστικό στερέωμα. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σύντομες παρεκβάσεις, στις οποίες εκτίθενται ορισμένες σκέψεις και αναμνήσεις από την πολυτάραχη διαδρομή του. Εδώ ανασημοσιεύουμε τις συμβουλές του προς τα σώματα ασφαλείας -ξεχωριστή θέση κατέχει η συμβουλή της μη κατανάλωσης περισσοτέρων των έξι ποτηριών νερού την ημέρα- και μια ιστορία από το μακρινό 1943, όταν η γνώση της ιαπωνικής πάλης στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την εξάρθρωση "τριών μανιασμένων κομμουνιστών". Δεδομένης της σπανιότητος του εν λόγω πονήματος -το οποίο ευρέθη σε βιβλιοθήκη ιδιαίτερα φιλόξενης οικίας- δηλώνουμε ότι εάν μας ζητηθή είμαστε έτοιμοι να το παραχωρήσουμε προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών της Ελληνικής Αστυνομίας και των ποικίλων συμπληρωματικών κέντρων της.