11/4/09




Η παρούσα επιστολή αποτελεί μοναδικό τεκμήριο για την κατάσταση στην μεταπολεμική Ελλάδα.Ο Σωτήριος Μπούγος εκ Νέας Κορίνθου απηύθυνε τον Μάιο του 1946 διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό επιζητώντας τη βοήθειά του.Ο Σωτήριος Μπούγους αναλυτικά αναφέρεται στη ζηλοφθονία της πλειονότητας των συμπολιτών του, την οποία συσχετίζει με την επιρροή του στο γυναικείο φύλο και της μοναδικής του προσωπικότητας. Εξιστορώντας τις ποικίλες περιπέτειες του βίου του ο αδικημένος -κατά δήλωσή του- γόης επιζητεί χρηματική και ενδυματική στήριξη "προς εξύψωσι της γοητείας" του, επισυνάπτοντας και μια φωτογραφία του προς επίρρωσι των λεγομένων του.
Η επιστολή αυτή ανευρέθη στην αρχειακή συλλογή του Β. Βλαβιανού, εκδότη της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ [Vassos Vlavianos Collection, California State University of Sacramento, Box 7].

Η κοινοποίησή της υπήρξε δύσκολη υπόθεση, κυρίως εξαιτίας των προσωπικών δεδομένων που περιέχει. Τελικά, επικράτησε η επιθυμία του trompagr να συμβάλλει με τον ταπεινό αυτό τρόπο στην πλούσια ιστοριογραφική συζήτηση γύρω από την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου και να εμπλουτίσει τα ερευνητικά ερωτήματα των φιλόπονων ιστορικών. Αποτέλεσε η επιστολη Μπούγουπροάγγελο του Σχεδίου Μάρσαλ ή συσχετίζεται με τις δραστηριότητες της -ελεγχόμενης από τον Ο.Η.Ε.- U.N.R.A; Τι ζητήματα αναπαραστάσεων του αισθηματικού βίου θέτει το νέο ντοκουμέντο και κατά πόσο αδυνατίζει την παραδοσιακή ανάλυση, που θα απέδιδε την κοινωνική περιθωριοποίηση του Μπούγου στις ταξικές αντιθέσεις στο χωριό και την πόλη; Αποκαταστάθηκε ο συμπαθής γόης με την βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα; Μήπως μια τέτοια διαπίστωση θα οδηγούσε στην επανεξέταση της εμβέλειας του αντιαμερικανισμού στην ελληνική ύπαιθρο; Είναι σαφές, ότι έρευνες του τελευταίου διαστήματος, όπως η τηλεοπτική "Μεγάλη Αλλαγή", θα μπορούσαν να στηριχθούν στην επιστολή Μπούγου για να ενισχύσουν τα φιλοαμερικανικά και αντικομμουνιστικά τους συμπεράσματα. Στο σημείο αυτό το trompagr αναλμβάνει το ρίσκο που του αναλογεί και προσφέρει στο πιάτο το μοναδικό αυτό τεκμήριο διατηρώντας την πεποίθηση ότι η αλήθεια είναι επαναστατική, τα γεγονότα πεισματάρικα και οι απαντήσεις θα δοθούν και θα είναι ντάλα μεσημέρι.

7/4/09




Το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό της παρούσας συγκυρίας αποτυπώνεται στις πολυάριθμες διεργασίες συγκρότησης νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι προτίθενται να τροποποιήσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Ιδεολογικές συγκολλήσεις, εφήμερες και ιδιότυπες συμμαχίες, νέοι φιλόδοξοι σχηματισμοί συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και προκλητικό πεδίο διερεύνησης.

Το παρόν τεκμήριο αφορά την εμφάνιση του νέου πολιτικού Κόμματος 'Κοινωνία' με πρόεδρο τον 37χρονο Μανώλη Β. Βολουδάκη. Το κόμμα 'Κοινωνία' προσελκύει το ενδιαφέρον, καθότι δηλώνει ευθαρσώς οτι αποτελεί την 'πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια' και προσδιορίζει ότι το "ΠΙΣΤΕΥΩ μας κατάγεται από Εκείνον που υπήρχε πριν δημιουργηθεί ο κόσμος. Για αυτό δεν μασάμε τα λόγια μας'. Οι θέσεις αυτές, από τον ιστότοπο του κόμματος αναφέρονται επιγραμματικά στην δισέλιδη προκήρυξη που παρουσιάζουμε, όπου ξεχωρίζει η προβολή ενός εναλλακτικού δρόμου για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μέσω της συνταύτισης με την ομόδοξη Ρωσία. Η θέση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δείχνει την αυξανόμενη επιρροή του ρωσικού παράγοντα στις ιδεολογικές διεργασίεςτης χώρας, ενώ παράλληλα αφαιρεί το μονοπώλιο της εκπροσώπησης των ρωσικών συμφερόντων από τους τηλεοπτικούς πωλητές βιβλίων. Παράλληλα, η δήλωση των ιδρυτών του κόμματος ότι βρίσκονται 'υπό την καθοδήγηση Πνευματικών Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας' δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες συνέννωσης των ποικιλόμορφων χριστιανικών πολιτικών σχηματισμών του παρελθόντος. Ως ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της 'Κοινωνίας' μπορεί να θεωρηθείη υψηλή θέση που κατέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας στον σχετικό διαγωνισμό τηλεοπτικού καναλιού, παρά τη συντονισμένη συκοφαντική εκστρατεία που εξαπέλυσαν οι υποστηρικτές του Αγγλικού και του Γαλλικού Κόμματος.

Το παρόν τεκμήριο ευρέθη από έναν νέο ερευνητή της τρόμπας, όστις επιδεικνύει ιδιαίτερη φιλοπονία και συνέπεια. Ευχαριστούμε θερμά τον Santet και ευελπιστούμε σε σταθερή συνεργασία.