7/4/09




Το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό της παρούσας συγκυρίας αποτυπώνεται στις πολυάριθμες διεργασίες συγκρότησης νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι προτίθενται να τροποποιήσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Ιδεολογικές συγκολλήσεις, εφήμερες και ιδιότυπες συμμαχίες, νέοι φιλόδοξοι σχηματισμοί συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και προκλητικό πεδίο διερεύνησης.

Το παρόν τεκμήριο αφορά την εμφάνιση του νέου πολιτικού Κόμματος 'Κοινωνία' με πρόεδρο τον 37χρονο Μανώλη Β. Βολουδάκη. Το κόμμα 'Κοινωνία' προσελκύει το ενδιαφέρον, καθότι δηλώνει ευθαρσώς οτι αποτελεί την 'πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια' και προσδιορίζει ότι το "ΠΙΣΤΕΥΩ μας κατάγεται από Εκείνον που υπήρχε πριν δημιουργηθεί ο κόσμος. Για αυτό δεν μασάμε τα λόγια μας'. Οι θέσεις αυτές, από τον ιστότοπο του κόμματος αναφέρονται επιγραμματικά στην δισέλιδη προκήρυξη που παρουσιάζουμε, όπου ξεχωρίζει η προβολή ενός εναλλακτικού δρόμου για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μέσω της συνταύτισης με την ομόδοξη Ρωσία. Η θέση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δείχνει την αυξανόμενη επιρροή του ρωσικού παράγοντα στις ιδεολογικές διεργασίεςτης χώρας, ενώ παράλληλα αφαιρεί το μονοπώλιο της εκπροσώπησης των ρωσικών συμφερόντων από τους τηλεοπτικούς πωλητές βιβλίων. Παράλληλα, η δήλωση των ιδρυτών του κόμματος ότι βρίσκονται 'υπό την καθοδήγηση Πνευματικών Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας' δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες συνέννωσης των ποικιλόμορφων χριστιανικών πολιτικών σχηματισμών του παρελθόντος. Ως ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της 'Κοινωνίας' μπορεί να θεωρηθείη υψηλή θέση που κατέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας στον σχετικό διαγωνισμό τηλεοπτικού καναλιού, παρά τη συντονισμένη συκοφαντική εκστρατεία που εξαπέλυσαν οι υποστηρικτές του Αγγλικού και του Γαλλικού Κόμματος.

Το παρόν τεκμήριο ευρέθη από έναν νέο ερευνητή της τρόμπας, όστις επιδεικνύει ιδιαίτερη φιλοπονία και συνέπεια. Ευχαριστούμε θερμά τον Santet και ευελπιστούμε σε σταθερή συνεργασία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως ζούμε ιστορικές στιγμές, ανάλογες με αυτές των αρχών της δεκαετίας του '90 οπότε και δημιουργήθηκε η Ένωση Κεντρώων από τον Βασίλη Λεβέντη. Μελέτησα το φυλλάδιο, μελέτησα και to site και θα 'θελα να παρατηρήσω πως είναι το μόνο κόμμα που στα κίνητρα για την δημιουργία του αναφέρει ρητά: "Κάποιοι από αυτούς (σ.σ τους μαθητές), πρόσφατα, δημιούργησαν ένα κίνημα (ΕΜΟ) και αποζητούν το Θάνατο". Εύγε στον πρόεδρο, εύγε στους νοσταλγούς του Καποδίστρια που έχουν πιάσει τον σφυγμό της εποχής, εύγε και σε σας που μας τους γνωρίσατε...

varometro

mayritanos είπε...

Συγκινητική πράγματι η κραυγή επανασυσπείρωσης στην οποία καλεί το ορθόδοξο ποίμνιο (=πρόβατα) το νέο κόμμα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα που συνδυάζει τη χιλιαστική φιλορωσική λιακοπούλεια προσέγγιση με τη φιλοδυτική εκσυγχρονιστική εξύμνηση του Καποδίστρια από το σύντροφο Βερέμη (βλέπε Μεγάλοι Έλληνες). Η ΟΑΚΚΕ σίγουρα θα έχει καλέσει σε συναγερμό τα μέλη και τους φίλους της.

Toni Rigatoni είπε...

@ www.varometro.net

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι αναζητήσατε επιπλέον στοιχεία για το υπό παρουσίαση κόμμα. Θα τολμούσα να πω ότι οι νοσταλγοί του Καπιδίστρια είναι "φεύγα μπροστά" κάνοντας τον άμοιρο Λεβέντη να φαντάζει γραφικό στοιχείο.

@ Μαυριτανέ

Συμφωνώ στην ανάλυση. Προτείνω ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Ελλάς-Ρωσία Συμμαχία: Προοπτικές και Κίνδυνοι" με ομιλητές τον γενικό γραμματέα της Ο.Α.Κ.Κ.Ε., τον πρόεδρο του κόμματος Κοινωνία, τον δημοσιολόγο κ. Λιακόπουλο και συντονιστή τον Πέτρο Κομπίλα.