30/6/10

Επαναστάτης Διδάκτορας


Οι ραγδαίες πολιικές εξελίξεις και η ρευστότητα του κοινωνικού σκηνικού ενισχύουν το ερευνητικό ενδιαφέρον για τα προσωποπαγή πολιτικά κόμματα, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο στο προσεχές διάστημα। Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε τον Μεμονωμένο Υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας Ρεθύμνου, Μάρκο Ιερωνυμάκη του Ιωσήφ, επικεφαλής του σχηματισμού "Διδακτορική Επανάσταση Κοινωνικής Αντίστασης", ή αλλιώς Δ।Ε.Κ.Α. Οι προσεκτικοί αναγνώστες ήδη θα διέκριναν το προφανές. Ο Μάρκος Ιερωνυμάκης επέλεξε να τιτλοφορήσει το συνδυασμό του επικαλούμενος την έννοια του "Διδάκτορα", καθότι δραστηριοποιείται στην περιφέρεια, όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι γνωστό, ότι η κοινωνική ιδιότητα του διδάκτορα αποτελεί διαβατήριο στην διψασμένη για γνώση κοινωνία του Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονα ελκύει το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος του γυναικείου εκλογικού σώματος της πόλης- παράγοντας καθοριστικός για την επιτυχία σε μία περιφέρεια όπου κάθε υποψήφιος καλείται να αντιμετωπίσει την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Μάρκος Ιερωνυμάκης κατέφυγε στην μετονομασία του κόμματός του κατά τις εκλογές του 2009. Το 2007 είχε κατέλθει επικεφαλής συνδυασμού με το ακρωνύμιο Μ.Α.Π.Α. Η μετεξέλιξη -προϊόν συνεδριακής διαδικασίας, κατά την οποία επικράτησε έναντι της "αναβάθμισης"- αναδεικνύει την ιδεολογική ευελιξία και την ικανότητα του Μάρκου Ιερωνυμάκη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η δικαίωση της επιλογής αυτής είναι αυταπόδεικτη, αν δει κανείς τα σχετικά αποτελέσματα. Το 2007 το Μ.Α.Π.Α. συγκέντρωσε μόλις 51 ψήφους, ενώ το 2009 η "Διδακτορική Επανάσταση Κοινωνικής Αντίστασης" εκτινάχθηκε στις 94, ήτοι 0.18%. Γνωστοί σχολιαστές επιχείρησαν να κατατάξουν τον συνδυασμό στην λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ορμώμενοι απο την αναφορά της λέξης "Επανάσταση" στον τίτλο του κόμματος, αλλά και του τελικού αποτελέσματος.

Ειδικότερα στοιχεία φανερώνουν το εσφαλμένο αυτών των συλλογισμών. Στο 182 Εκλογικό Τμήμα Συβρίτου, ο συνδυασμός "Διδακτορική Επανάσταση Κοινωνικής Αντίστασης" αναδείχθηκε τρίτος, αφήνοντας πίσω του παραδοσιακές δυνάμεις της καθεστωτικής και μη αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, επί 181 εγκύρων ψηφοδελτίων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συγκέντρωσε μόλις 122 ψήφους, η Νέα Δημοκρατία 43, η "Διδακτορική Επανάσταση Κοινωνικής Αντίστασης" 9, το ΛΑ.Ο.Σ. 3, η Δημοκρατική Αναγέννηση 2, το Κ.Κ.Ε. 1, όσες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ενώ οι παραδοσιακές δυνάμεις του "χώρου" καταποντίστηκαν ολοκληρωτικά. Με αφετηρία αυτή την επιτυχία ο Μάρκος Ιερωνυμάκης έχει δρομολογήσει διεργασίες συμμετοχής στο ευρύ κοινωνικό μέτωπο, καθότι τον Απρίλιο του 2010 εθεάθη σε ανοιχτή σύσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εκεί δήλωσε, διακόπτοντας τον εισηγητή, τη συμφωνία του με τους γενικούς στόχους που θα ετίθεντο, ζήτησε να ειδοποιηθεί, καθότι έπρεπε να φύγει και έφυγε. Πολιτικοί επιστήμονες διακρίνουν στις διεργασίες αυτές προοπτικές δυναμικής ανόδου του Κ.Κ.Ε. στο 182 Ε.Τ. Συβρίτου, ενώ ορισμένοι -που έχουν υιοθετήσει πορίσματα της λεγόμενης "γλωσσολογικής στροφής"- συνδέουν τα τελευταία γεγονότα με το πατρώνυμο του Μάρκου Ιερωνυμάκη.

7 σχόλια:

Κ.Κ.Ε. είπε...

Συνήθως, η επικράτηση της "μετεξέλιξης" προϊωνίζει ενδεχόμενη διάσπαση (απ'τα αναρχοαριστερά)της νεολαίας από την ηγετική κλίκα.
Ποιές είναι οι προθέσεις της Ιερωνυμακικής νεολαίας?
Ποιές είναι οι πιθανότητες στη συγκεκριμμένη περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη αυτονόμηση της ομάδας Κύρκου?

Αντιλαμβάνομαι πως τα ερωτήματα είναι σύνθετα και πολυδιανυσματικά και η απάντησή σου ίσως αργήσει.

Κατά τ'άλλα,
έκανες τα μαλλιά σου μπούκλες ή ακόμα?


κομμάντο καλοκαιρινής εντροπίας

Toni Rigatoni είπε...

Ας μην υποτάξουμε το απρόβλεπτο της πολιτικής πράξης σε νομοτέλειες. Ορθή η επισήμανση περί Κύρκου. Είναι σαφές ότι τα προσωποπαγή κόμματα θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις επικείμενες εξελίξεις.

Από μπούκλες άλλο τίποτα. Και στα δικά σας-που είναι και της μοδός.

Rovinsonas είπε...

Αγαπητέ Toni Rigatoni,
επιτέλους μια πολιτική διέξοδος με εχέγγυα επιστημονικής σοβαρότητας!
Όμως, έχω καίρια ερωτήματα σχετικά με την οργανωτική δομή του κόμματος (που ως γνωστόν συνδέεται άμεσα με την πολιτική ουσία και την κοινωνική δυναμική):
Υποψήφια μέλη του γίνονται μόνο οι υποψήφιοι διδάκτορες; Και τι κάνουν μετά την απόκτηση του διδακτορικού; Μήπως πρέπει ήδη να μιλάμε και για μία "Μετα-διδακτορική Επανάσταση Κοινωνικής Αντίστασης" (Μ.Ε.Κ.Α.);

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Προτείνω ωα εξεταστεί ως πιθανό προεκλογικό σύνθημα η διδακτορία του προλεταριάτου.

Ελπίζουμε σε πιο συχνές ανανεώσεις.
Ειδάλλως θα ξεπέσεις στο επίπεδο του σπαρίλα και θα ειδοποιείς με μέιλ γνωστούς και φίλους όταν μια στις τόσες γράφεις κάτι καινούριο.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Χαίρομαι για το γεγονός πως το μπλογκ από την στασιμότητα πέρασε στην ανανέωση. Προτείνω οι διδάκτορες και υπ. διδάκτορες αναγνώστες να καλέσουν σε σύσκεψη όπου να συζητηθεί διεύρυνση του μετώπου και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Toni Rigatoni είπε...

Δεκτές όλες οι παρατηρήσεις-παρεμβάσεις. Στο βαθμό που γνωρίζω το ζήτημα της παρουσίας των μετα-διδακτόρων στο εσωτερικό του κόμματος θα συζητηθεί στο επόμενο συνέδριο. Η ιδέα για το Μ.Ε.Κ.Α. μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους ριζοσπαστικοποιημένους μετα-διδάκτορες, που μένουν πλέον δίχως πολιτική στέγη. Αν το "Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα" υπονοεί ότι οι διδάκτορες και οι δικτάτορες είναι συγγενείς, εξ ου και η πρόταση για δικτατορία του προλεταριάτου, θα ανταπαντούσα ότι εξίσου καλό σύνθημα θα ήταν αυτό για την "Δικτατορία του Διδακτοριάτου". Όλα αυτά θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που προτείνει το "Πρίσμα".

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Η σύσκεψη θα μπορεί να λάβει χώρα στα νέα γραφεία του πρίσματος στην πρωτεύουσα!