17/2/08

Παναγιώτης Μπρης, ο Βαλέσα της Ηλείας


Οκτώβριος του 1981. Ο λαός ετόιμάζεται να στείλει την δεξιά οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν μια νέα πολιτική δύναμη αναδύεται στην Ηλεία: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Μπρης, ο Βαλέσα της Ηλείας, κατάφερε να επικοινωνήσει με τη διάχυτη λαϊκή ενεργοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των ημέρών. Το παρόν τεκμήριο καταγράφει σε 56 σελίδες την προεκλογική περιοδεία του Παναγιώτη Μπρη στην Ηλεία, τις ομιλίες στους κύριους σταθμούς της και τις διεργασίες στο χώρο των ανεξαρτήτων υποψηφίων του νομού. Το έργο αποτελεί προϊόν του Γεωργίου Κοσμόπουλου-Σωκράτη, ο οποίος συνόδευσε τον Μπρη στην περιοδεία του, κατέγραψε τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποτύπωσε σε πολυάριθμες φωτογραφίες τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά.
Παραθέτουμε α) το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της έκδοσης, β) φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Βαρθολομιό, γ) την τοποθέτηση του Παναγιώτη Μπρη για την κομμουνιστική αριστερά, επίκαιρη λόγω και των σημερινών συγκυριών και τέλος δ) δύο σελίδες που περιγράφουν τη συνάντηση του Παναγιώτη Μπρη με τον έτερο ανεξάρτητο υποψήφιο του νομού, τον Γιάννη Φραγκανδρέα και τα κατακλυσμιαία γεγονότα που την ακολούθησαν.
Σημειώνουμε, ότι ο Παναγιώτης Μπρης συγκέντρωσε συνολικά 106 ψήφους, αποτυγχάνοντας να υπερβεί τις 122 που συγκένρωσε το ψηφοδέλτιο της Επαναστατικής Αριστεράς ( πρόκειται για τη γνωστή συμμαχία ΚΚΕ(μ-λ) και της Κ.Ο. Μαχητής). Ο Γιάννης Φραγκανδρέας εξασθενημένος από την αποστασία των οπαδών του συγκέντρωσε 13 ψήφους.
Το παρόν -ιδιαίτερα σπάνιο- τεκμήριο προσεφέρθη στον Toni Rigatoni από τον φίλο Δημ. Καπ. στη Θεσσαλονίκη το 2000.

1 σχόλιο:

laou είπε...

Πολύ δυνατό το τεκμήριο! Σημειώνω για την πληρέστερη ενημέρωση των φίλων της σελίδας λίγες ακόμα πληροφορίες για τις εκλογές εκείνες στο νομό και γενικότερα. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά κατέβηκε με την Επαναστατική Αριστερά, όπως σωστά διαπιστώνει ο Toni Rigatoni, αλλά υπήρχε και το ψηφοδέλτιο ΕΚΚΕ - ΜΛ ΚΚΕ (πανελλαδικά πήραν 0,12% το πρώτο και 0,08% το δεύτερο). Στην Ηλεία καταμετρήθηκαν 123.848 έγκυρα ψηφοδέλτια, κάτι που δίνει στον Μπρη ποσοστό 0,09% περίπου. Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι δεν είχε ο Βαλέσα εύκολους αντιπάλους. Στην ίδια περιφέρεια πολιτεύονταν και εκλέχτηκαν ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος από τη ΝΔ, ενώ απ' το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Ηλείας εκλέχτηκαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σκουλαρίκης και ο Αυγερινός Πετραλιάς. Μεγάλη σύγχυση θα πρέπει να κατέλαβε το εκλογικό σώμα, όταν διαπίστωσε ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ηλείας περιελάμβανε έναν Ανδρέα Παπανδρέου! Ο τελευταίος συγκέντρωσε και 1.360 σταυρούς.