18/2/08

"Αγωνιστική Κίνηση για το Φώς της Ολυμπίας"


Ένα ακόμα τεκμήριο από την περιχή της Ηλείας, γεγονός που πιθανά σχετίζεται με την πρωτοφανή υποδοχή που επεφυλάχθη στον Παναγιώτη Μπρη, τον Βαλέσα της Ηλείας [βλ. παρακάτω]. Πρόκειται για επιστολή της "Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας του Τάκη Δόξα", η οποία μας κοινοποιήθηκε από τον σταθερό συνεργάτη και φίλο, που υπογράφει ως Laou.
Παραθέτουμε την συνοδευτική επιστολή του και τον ευχαριστούμε θερμά:
Αγαπητέ μου Toni Rigatoni,
τις προάλλες σε μια κοινωνική συναναστροφή, με πλησίασε ένας άνθρωπος που δήλωσε μέλος μιας Αγωνιστικής Κίνησης που παλεύει, κατά δήλωσή του, για να ακουστεί και φέτος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το "ποιητικό αριστούργημα Φως της Ολυμπίας" του ποιητή Τάκη Δόξα. Έχοντας ακούσει για την επιρροή που τυχαίνει να ασκώ σε ένα ευρύτερο κοινό, με παρακάλεσε να δημοσιοποιήσω το αίτημα. Πιστεύοντας ότι το ίδιο το αίτημα αλλά και ο τρόπος που αυτό διατυπώνεται ανήκει ολοκληρωτικά στο λαμπρό βασίλειο της τρόμπας, του οποίου είσαι ακριβοδίκαιος τοποτηρητής, σου παραδίδω με κάθε ευλάβεια το τεκμήριο, ώστε να το αξιολογήσεις και να το αξιοποιήσεις κατάλληλα.
Δικός σου, laou

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Toni Rigatoni,
Ανέγνωσα με ξεχωριστή συγκίνηση την ανακοίνωση του συνεργάτη σας κ. Laou περί της επανανεργοποίησης της «Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας του Τάκη Δόξα» και σπεύδω να προσθέσω μια σχετική προσωπική και απόλυτα αυθεντική μαρτυρία που καταδεικνύει την μακρόχρονη δράση της εν λόγω Αγωνιστικής Κίνησης :
Τον Σεπτέμβριο του 2002 ως μετέχων και εγώ στο «Διεθνές συνέδριο Αρχαίας ελληνικής ιστορίας» επισκέφθηκα μαζί με τους διαπρεπείς διεθνείς συνέδρους την Ηλεία, και συγκεκριμένα την Ιερά Άλτη καθώς και την πόλη του Πύργου, όπου και μας δεξιώθηκε ο Νομάρχης Ηλείας στο κτήριο της νομαρχίας. Εκεί λοιπόν ο κ. Νομάρχης μας ενημέρωσε διεξοδικά σχετικά με τη δράση της «Α. Κ. για το Φ. της Ο. του Τ. Δ.» και μας διένειμε σχετικά έντυπα, καθότι, όπως επισημαίνεται και στην επισυναφθείσα εις το έγκυρο trompagr.blogspot, κατά τις τελετές αφής των δύο προηγηθεισών Ολυμπιάδων (1996 και 2000) είχε παραληφθεί η εκφώνηση του ποιήματος, γεγονός που είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε όλο τον Ηλειακό λαό. Δυστυχώς δεν βρήκα στο αρχείο μου τα εν λόγω έντυπα. Το αναφέρω όμως ως λαμπρό παράδειγμα για το πώς η καθολική και ομόθυμος δράση των φορέων του νομού και η κινητοποίηση εις τα διεθνή φόρα συνετέλεσε στην εκ νέου εκφώνησή του «Φωτός της Ολυμπίας» το 2004, έστω και με τις αναιτιολόγητες περικοπές. Είναι προφανώς αυτό το ίδιο φως που έγινε φλόγα και πυρκαγιά, και ανέφλεξε απ’ακρή σ’ακρη το Νομό, καταυγάζοντας την οικουμένη.

Με τιμή
Ρόμπυ Ροβινσώνας

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους. Στον Toni Rigatoni, τον οξυδερκή Laou, αλλά και στον Ρόμπυ Ροβινσώνα, που προσέφερε πληροφορίες για την Αγωνιστική Κίνηση. Εμένα αρχικά μου θύμισε τις Αγωνιστικές Κινήσεις του πανεπιστημίου, αλλά διαβάζοντας το κείμενο κατάλαβα οτι έσφαλλα. Ο μπαμπάς της Μυρτώς που έχει εξαφανιστεί;

Ανώνυμος είπε...

Ο πραγματικός ή ο άλλος;