20/4/08

Συλλογικοί Αγώνες και Παράπονα




Παρουσιάζουμε σήμερα τρία τεκμήρια τα οποία διακρίνονται για την ανομοιογένειά τους- γεγονός που φαινομενικά καθιστά επισφαλή την παράθεση τους κάτω από τον γενικό τίτλο "Συλλογικοί Αγώνες και Παράπονα". Η κατηγοριοποίηση αυτή αποσκοπεί στην κατάδειξη των διαφορετικών επιπέδων συνείδησης της συλλογικής δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις προκηρύξεις που αναρτώνται, κυκλοφόρησαν σχεδόν παράλληλα και καθιστούν σαφή την ύπαρξη σημαντικών αποκλίσεων και διαφορετικών θεωρήσεων για τα ζητήματα σύνδεσης της τακτικής με τη στρατηγική.
===
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη προκήρυξη [του Σωματείου Προσωπικού Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Θεσσαλονίκης] αποτυπώνει την αγανάκτηση της εργατικής τάξης για τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη και την χειραφέτηση του ακροατηρίου που παραδοασιακά στήριζε την ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας. Με σαφή και λιτό τρόπο καταγράφεται η αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης, η ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης και η οργή για τα σχέδια της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της.
===
Η δεύτερη [της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης] περιγράφει την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος, μέσω από την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων- ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με τη "μανόβρα" της λεωφορειακής γραμμής 22-23. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει την αγωνιώδη προσπάθεια του σωματείου εργαζομένων νά διαχειριστεί μια ιδιαίτερα αμήχανη κατάσταση-γεγονός που αποτυπώνεται στον μακροπερίοδο λόγο της εν λόγω προκήρυξης. Ο συντάκτης της χρειάστηκε 16 ολόκληρες γραμμές για να βάλει την πρώτη τελεία, απόδειξη και αυτό των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί η συμβιβασμένη αντίληψη της εργατικής αριστοκρατίας.
===
Η τρίτη προκήρυξη [του Συλλόγου Αποφοίτων Ορφανοτροφείου Θηλέων Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης] αποτελεί εναργές μνημείο της αντιδραστικής πτέρυγας της πόλης- ένας λίβελλος που μόνο μετά από συζήτηση με το νομικό σύμβουλο της σελίδας μας αποφασίσαμε να τον δημοσιεύσουμε. Το τρίτο αυτό τεκμήριο -ένα στενάχωρο δείγμα των συγκρούσεων στους κόλπους του σκοταδιστικού εκκλησιαστικού σύμπαντος- μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στους πολιτικούς επιστήμονες και αφελείς προοδευτικούς, που από μακρυά συζητούν το ζήτημα της πολιτικής ηγεμονίας στη Θεσσαλονίκη.
===
Το σύνολο αυτών των τεκμηρίων συγκεντρώθηκαν από τον Toni Rigatoni το 2001 στη Θεσσαλονίκη-το πρώτο στην μεγάλη πορεία για το ασφαλιστικό, το δεύτερο από στάση λεωφορείου έναντι της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και το τρίτο από οίκημα στην Εγνατία οδό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τελικά τι έγινε με τα ορφανά; Ή μήπως αφού απέκτησες το συγκεκριμένο τεκμήριο, πορωμένε συλλέκτη, έπαψες να ενδιαφέρεσαι για την τύχη τους; Ελπίζω Τόνι τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου (αν έχεις) να μην χρειαστούν τις υπηρεσίες ενός τέτοιου ιδρύματος. Ευαισθητοποιημένος,
(για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με το id μου)

Μπαμπάς της Μυρτώς

ΥΓ κατάλαβες τι εννοούν όταν λένε ότι θα λειτουργήσουν το ορφανοτροφείο οι ίδιες χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος;

Ανώνυμος είπε...

Καλά πού τα βρίσκεις αυτά ρε ...τρόμπα?

Θεϊκά! Απλά θεϊκά!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

είναι ερευνητής ο άνθρωπος Άθλιε!έκει που ψάχνει για το Βρετανικό ΚΚ, πετυχαίνει κι άλλα μαργαριτάρια...μάλλον!

Ανώνυμος είπε...

Tpt νεότερο δεν έπεσε στα χέρια σου?

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος Toni χρειάζεται ένα γερό ταρακούνημα γιατί όπως θυελλωδώς μπήκε η τρόμπα στη ζωή μας, έτσι μυστήρια σιώπησε. Αγαπητέ Toni οι κατηγορίες που έχουν υπογείως διαδοθεί, ότι είσαι χομπίστας και ντιλετάντης, πρέπει να διαλυθούν το ταχύτερο!
Χρειαζόμαστε άμεσα μια θυελλώδικη μαχητική δημοσίευση.