27/2/08

Πρώτο Αφιέρωμα Αντιαιρετικής Πάλης





Το 'Πρώτο Αφιέρωμα Αντιαιρετικής Πάλης' αποσκοπεί στην παρουσίαση τεκμηρίων, που σχετίζονται με το ακανθώδες ζήτημα της αδιάκοπης αντιπαράθεσης με τις πολυπίκοιλες αιρέσεις και τους εκφραστές αυτών. Σκέψεις για την υλοποίηση του αφιερώματος είχαν διατυπωθεί από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιστοσελίδας αυτής. Η συντακτική επιτροπή, πράττοντας σοφά, επέλεξε να μην προχωρήσει τότε σε ένα τέτοιο βήμα, προκειμένου να μην επηρεάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις κρίσιμες εξελίξεις στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Σήμερα, οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες έχουν παρέλθει, οπότε παρουσιάζουμε α) προκήρυξη του "Αντιαιρετικού Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως' με βαρύτατες προσωπικές κατηγορίες εις βάρος τοπικού "ψευδοπροφήτη", β) ανακοίνωση που είχε διανεμηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2002 καταγγέλοντας την δυναμική εμφάνιση μιας νέας κίνησης χριστιανών νέων και γ) δισέλιδη προκήρυξη "της αγωνίστριας Μαρίας Δουράκη", η οποία πραγματεύεται το ζήτημα της ανέγερσης αγάλματος σε κεντρική πλατεία των Αθηνών.
Ίσως είναι περιττή η επισήμανση ότι το σύνολο αυτών των τεκμηρίων αλιεύθηκαν στη Θεσσαλονίκη την τριετία 2001-2003.

18/2/08

"Αγωνιστική Κίνηση για το Φώς της Ολυμπίας"


Ένα ακόμα τεκμήριο από την περιχή της Ηλείας, γεγονός που πιθανά σχετίζεται με την πρωτοφανή υποδοχή που επεφυλάχθη στον Παναγιώτη Μπρη, τον Βαλέσα της Ηλείας [βλ. παρακάτω]. Πρόκειται για επιστολή της "Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας του Τάκη Δόξα", η οποία μας κοινοποιήθηκε από τον σταθερό συνεργάτη και φίλο, που υπογράφει ως Laou.
Παραθέτουμε την συνοδευτική επιστολή του και τον ευχαριστούμε θερμά:
Αγαπητέ μου Toni Rigatoni,
τις προάλλες σε μια κοινωνική συναναστροφή, με πλησίασε ένας άνθρωπος που δήλωσε μέλος μιας Αγωνιστικής Κίνησης που παλεύει, κατά δήλωσή του, για να ακουστεί και φέτος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το "ποιητικό αριστούργημα Φως της Ολυμπίας" του ποιητή Τάκη Δόξα. Έχοντας ακούσει για την επιρροή που τυχαίνει να ασκώ σε ένα ευρύτερο κοινό, με παρακάλεσε να δημοσιοποιήσω το αίτημα. Πιστεύοντας ότι το ίδιο το αίτημα αλλά και ο τρόπος που αυτό διατυπώνεται ανήκει ολοκληρωτικά στο λαμπρό βασίλειο της τρόμπας, του οποίου είσαι ακριβοδίκαιος τοποτηρητής, σου παραδίδω με κάθε ευλάβεια το τεκμήριο, ώστε να το αξιολογήσεις και να το αξιοποιήσεις κατάλληλα.
Δικός σου, laou

17/2/08

Παναγιώτης Μπρης, ο Βαλέσα της Ηλείας






Οκτώβριος του 1981. Ο λαός ετόιμάζεται να στείλει την δεξιά οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν μια νέα πολιτική δύναμη αναδύεται στην Ηλεία: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Μπρης, ο Βαλέσα της Ηλείας, κατάφερε να επικοινωνήσει με τη διάχυτη λαϊκή ενεργοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των ημέρών. Το παρόν τεκμήριο καταγράφει σε 56 σελίδες την προεκλογική περιοδεία του Παναγιώτη Μπρη στην Ηλεία, τις ομιλίες στους κύριους σταθμούς της και τις διεργασίες στο χώρο των ανεξαρτήτων υποψηφίων του νομού. Το έργο αποτελεί προϊόν του Γεωργίου Κοσμόπουλου-Σωκράτη, ο οποίος συνόδευσε τον Μπρη στην περιοδεία του, κατέγραψε τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποτύπωσε σε πολυάριθμες φωτογραφίες τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά.
Παραθέτουμε α) το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της έκδοσης, β) φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Βαρθολομιό, γ) την τοποθέτηση του Παναγιώτη Μπρη για την κομμουνιστική αριστερά, επίκαιρη λόγω και των σημερινών συγκυριών και τέλος δ) δύο σελίδες που περιγράφουν τη συνάντηση του Παναγιώτη Μπρη με τον έτερο ανεξάρτητο υποψήφιο του νομού, τον Γιάννη Φραγκανδρέα και τα κατακλυσμιαία γεγονότα που την ακολούθησαν.
Σημειώνουμε, ότι ο Παναγιώτης Μπρης συγκέντρωσε συνολικά 106 ψήφους, αποτυγχάνοντας να υπερβεί τις 122 που συγκένρωσε το ψηφοδέλτιο της Επαναστατικής Αριστεράς ( πρόκειται για τη γνωστή συμμαχία ΚΚΕ(μ-λ) και της Κ.Ο. Μαχητής). Ο Γιάννης Φραγκανδρέας εξασθενημένος από την αποστασία των οπαδών του συγκέντρωσε 13 ψήφους.
Το παρόν -ιδιαίτερα σπάνιο- τεκμήριο προσεφέρθη στον Toni Rigatoni από τον φίλο Δημ. Καπ. στη Θεσσαλονίκη το 2000.

12/2/08

Γιάννης Γαλανός, "ο πολυγραφότερος ποιητής"
















Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε σήμερα στο ευρύτερο κοινό σελίδες από το έργο του ποιητή Γιάννη Γαλανού. Όπως τονίζει το σύντομο βιογραφικό σημείωμα που συνοδεύει κάθε έργο του ο Γιάννης Γαλανός "είναι ο σημαντικότερος ίσως ποιητής στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Πάντως είναι ο πολυγραφότερος τα τελευταία 50 χρόνια ποιητής. Έχει δημοσιεύσει 4.750+746. Κάπου 5,5 χιλ. ποιήματα σε 26 συλλογές". Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν ολόκληρο το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και ορισμένες σελίδες από τη συλλογή "Σύγχρονος Κόσμος". Στις 536 σελίδες της ο αναγνώστης βρίσκει περίπου χίλια ποιήματα, που γράφηκαν το έτος 1999. Ξεχωρίζουν πάμπολλα αφιερωματικά σε επιφανείς προσωπικότητες του κοινωνικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου. Ανάμεσα στα τελευταία, επισημαίνουμε τα δύο ποιήματα αφιερωμένα στον "νέο ελπιδοφόρο ιστορικό καθ. Γεωργ. Μαργαρίτη" [σ. 162 και 333], στην "μελετήτρια Φραγκ. Αμπατζοπούλου" [σ. 350] και στην "συγγραφέα Μάρθα Καρπόζηλου" [σ. 414]. Τέλος, στη συλλογή 24 ιλουστρασιόν σελίδες φιλοξενούν φωτογραφίες του ποιητή, δείγμα των οποίων έχουν οι επισκέπτες μας την ευκαιρία να ιδούν. Επισημαίνουμε, ότι ο ποιητής επιλέγει συστηματικά να φωτογραφίζεται στην ταράτσα του σπιτιού του, φορώντας κυρίως τις παντόφλες του.

Η παρούσα συλλογή ευρέθη εντός του κάδου ανακύκλωσης του δευτέρου ορόφου της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, από την πλευρά του σπουδαστηρίου Μεσαιωνικών και Νεών Ελληνικών Σπουδών. Ένας ανάλγητος καθηγήτής του συγκεκριμένου τομέα -όπως φανερώνει η ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα- είχε πάρει την απόφαση να βυθίσει τον Γιάννη Γαλανό στο σκοτάδι, εωσότου ανέλαβε δράση η ομάδα των ερευνητών μας. Δυστυχώς, λόγοι ανωτέρας βίας δεν κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση φιλόδοξης ιδέας για την πρόσκληση του Γιάννη Γαλανού στη Φιλοσοφική Σχολή και την πραγματοποίηση τιμιτικής εκδήλωσης. Οι καλοί φίλοι Γ. Καζ. και Σ. Παρ είχαν πρώτοι την ευκαιρία να αναγνώσουν ποιήματα του Γ. Γαλανού στη Θεσσαλονίκη, το μακρινό έτος του 2000. Στην πορεία, ευρέθησαν άλλοι έξι τόμοι με ποιήματα του συγγραφέως, που είναι πάντα διαθέσιμοι στο αναγνωστικό κοινό της σελίδας μας.

3/2/08

Πέτρος Κομπίλας- Η συνέχεια

Κατόπιν επιμόνων αιτήσεων και παρακλήσεων δημοσιεύουμε σήμερα ορισμένες ακόμα σελίδες από το έργο του Πέτρου Κομπίλα, Σκέψεις και Ιδέες ενός Ανθρώπου, Ιωάννινα, 1993. Επειδή πολλοί αναγνώστες μας προβληματίζονται με τα ζητήματα διαχείρισης του χρόνου τους, εστιάζουμε στις προτάσεις του συγγραφέα για το ακανθώδες αυτό θέμα, καθώς και την πρόταση του για το επιτελείο των εκλεκτών εγκεφάλων.
Οι μη γνωρίζοντες τα περί Πέτρου Κομπίλα και του ανορθωτικού του έργου μπορούν να διαβάσουν περισσότερα σε παλαιότερες δημοσιεύσεις.
Επίκειται η δημοσίευση αποσπασμάτων του ποιητή Γαλανού και της περιπετιώδους προεκλογικής εκστρατείας του Παναγιώτη Μπρη, του Βαλέσα της Ηλείας. Τα τεκμήρια αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται η επανάκτησή τους από το ερευνητικό μας κέντρο, γεγονός που δικαιολογεί την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσίευσή τους.