11/4/09




Η παρούσα επιστολή αποτελεί μοναδικό τεκμήριο για την κατάσταση στην μεταπολεμική Ελλάδα.Ο Σωτήριος Μπούγος εκ Νέας Κορίνθου απηύθυνε τον Μάιο του 1946 διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό επιζητώντας τη βοήθειά του.Ο Σωτήριος Μπούγους αναλυτικά αναφέρεται στη ζηλοφθονία της πλειονότητας των συμπολιτών του, την οποία συσχετίζει με την επιρροή του στο γυναικείο φύλο και της μοναδικής του προσωπικότητας. Εξιστορώντας τις ποικίλες περιπέτειες του βίου του ο αδικημένος -κατά δήλωσή του- γόης επιζητεί χρηματική και ενδυματική στήριξη "προς εξύψωσι της γοητείας" του, επισυνάπτοντας και μια φωτογραφία του προς επίρρωσι των λεγομένων του.
Η επιστολή αυτή ανευρέθη στην αρχειακή συλλογή του Β. Βλαβιανού, εκδότη της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ [Vassos Vlavianos Collection, California State University of Sacramento, Box 7].

Η κοινοποίησή της υπήρξε δύσκολη υπόθεση, κυρίως εξαιτίας των προσωπικών δεδομένων που περιέχει. Τελικά, επικράτησε η επιθυμία του trompagr να συμβάλλει με τον ταπεινό αυτό τρόπο στην πλούσια ιστοριογραφική συζήτηση γύρω από την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου και να εμπλουτίσει τα ερευνητικά ερωτήματα των φιλόπονων ιστορικών. Αποτέλεσε η επιστολη Μπούγουπροάγγελο του Σχεδίου Μάρσαλ ή συσχετίζεται με τις δραστηριότητες της -ελεγχόμενης από τον Ο.Η.Ε.- U.N.R.A; Τι ζητήματα αναπαραστάσεων του αισθηματικού βίου θέτει το νέο ντοκουμέντο και κατά πόσο αδυνατίζει την παραδοσιακή ανάλυση, που θα απέδιδε την κοινωνική περιθωριοποίηση του Μπούγου στις ταξικές αντιθέσεις στο χωριό και την πόλη; Αποκαταστάθηκε ο συμπαθής γόης με την βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα; Μήπως μια τέτοια διαπίστωση θα οδηγούσε στην επανεξέταση της εμβέλειας του αντιαμερικανισμού στην ελληνική ύπαιθρο; Είναι σαφές, ότι έρευνες του τελευταίου διαστήματος, όπως η τηλεοπτική "Μεγάλη Αλλαγή", θα μπορούσαν να στηριχθούν στην επιστολή Μπούγου για να ενισχύσουν τα φιλοαμερικανικά και αντικομμουνιστικά τους συμπεράσματα. Στο σημείο αυτό το trompagr αναλμβάνει το ρίσκο που του αναλογεί και προσφέρει στο πιάτο το μοναδικό αυτό τεκμήριο διατηρώντας την πεποίθηση ότι η αλήθεια είναι επαναστατική, τα γεγονότα πεισματάρικα και οι απαντήσεις θα δοθούν και θα είναι ντάλα μεσημέρι.

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Εύγε, φίλε, εξαιρετικό δοκουμένδο.
Δημήτρης

Toni Rigatoni είπε...

Εκ μέρους του trompagr σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια και κυρίως τη λέξη 'δοκουμένδο'. Επίκειται συγκρότηση λίστας με όμορους ιστότοπους και παρεμφερή εγχειρήματα, στην οποία με χαρά θα παρουσιάσουμε τον Ερανιστή.