12/2/08

Γιάννης Γαλανός, "ο πολυγραφότερος ποιητής"
















Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε σήμερα στο ευρύτερο κοινό σελίδες από το έργο του ποιητή Γιάννη Γαλανού. Όπως τονίζει το σύντομο βιογραφικό σημείωμα που συνοδεύει κάθε έργο του ο Γιάννης Γαλανός "είναι ο σημαντικότερος ίσως ποιητής στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Πάντως είναι ο πολυγραφότερος τα τελευταία 50 χρόνια ποιητής. Έχει δημοσιεύσει 4.750+746. Κάπου 5,5 χιλ. ποιήματα σε 26 συλλογές". Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν ολόκληρο το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και ορισμένες σελίδες από τη συλλογή "Σύγχρονος Κόσμος". Στις 536 σελίδες της ο αναγνώστης βρίσκει περίπου χίλια ποιήματα, που γράφηκαν το έτος 1999. Ξεχωρίζουν πάμπολλα αφιερωματικά σε επιφανείς προσωπικότητες του κοινωνικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου. Ανάμεσα στα τελευταία, επισημαίνουμε τα δύο ποιήματα αφιερωμένα στον "νέο ελπιδοφόρο ιστορικό καθ. Γεωργ. Μαργαρίτη" [σ. 162 και 333], στην "μελετήτρια Φραγκ. Αμπατζοπούλου" [σ. 350] και στην "συγγραφέα Μάρθα Καρπόζηλου" [σ. 414]. Τέλος, στη συλλογή 24 ιλουστρασιόν σελίδες φιλοξενούν φωτογραφίες του ποιητή, δείγμα των οποίων έχουν οι επισκέπτες μας την ευκαιρία να ιδούν. Επισημαίνουμε, ότι ο ποιητής επιλέγει συστηματικά να φωτογραφίζεται στην ταράτσα του σπιτιού του, φορώντας κυρίως τις παντόφλες του.

Η παρούσα συλλογή ευρέθη εντός του κάδου ανακύκλωσης του δευτέρου ορόφου της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, από την πλευρά του σπουδαστηρίου Μεσαιωνικών και Νεών Ελληνικών Σπουδών. Ένας ανάλγητος καθηγήτής του συγκεκριμένου τομέα -όπως φανερώνει η ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα- είχε πάρει την απόφαση να βυθίσει τον Γιάννη Γαλανό στο σκοτάδι, εωσότου ανέλαβε δράση η ομάδα των ερευνητών μας. Δυστυχώς, λόγοι ανωτέρας βίας δεν κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση φιλόδοξης ιδέας για την πρόσκληση του Γιάννη Γαλανού στη Φιλοσοφική Σχολή και την πραγματοποίηση τιμιτικής εκδήλωσης. Οι καλοί φίλοι Γ. Καζ. και Σ. Παρ είχαν πρώτοι την ευκαιρία να αναγνώσουν ποιήματα του Γ. Γαλανού στη Θεσσαλονίκη, το μακρινό έτος του 2000. Στην πορεία, ευρέθησαν άλλοι έξι τόμοι με ποιήματα του συγγραφέως, που είναι πάντα διαθέσιμοι στο αναγνωστικό κοινό της σελίδας μας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκλιπαρώ να δημοσιεύσεις το ποίημα που αφιέρωσε στον Μαργαρίτη

Ανώνυμος είπε...

θέλω και εγώ με τη σειρά μου να υποκλιθώ στον ενα και μοναδικό ποιητή μας τον Γιάννη Γαλανό. βρήκα παρατημένη τη συλλογή του Γαλάζιος Ουρανός, Φαίδων 1998, στην αίθουσα Η/Υ του Παν/μιου Πατρών. είναι θεός!!!!είμαι θαυμάστρι αεγώ και όλη μου η παρέα, αγαπημένο ποίημα: η ποίηση δεν έχει ψωμί

Toni Rigatoni είπε...

Ανώνυμη θαυμάστρια του Γιάννη Γαλανού θα πρσέφερες μέγιστο έργο στην υπόθεσή μας, αν έστελνες μερικές σελίδες από την λανθάνουσα ποιητική συλλογή "Γαλάζιος Ουρανός". Με τον τρόπο αυτό, θα γινόταν ένα αποφασιστικό βήμα στην οριστική αποθησαύριση του έργου του Γιάννη Γαλανού.

Εκδόσεις Φαρφουλάς είπε...

Αγαπητέ/ή Τρόμπα.
Μετά από κάτι χρόνια απ την ανάρτησή σου την είδα κ εγώ. Ασχολούμε τελεταία με το έργο του Γαλανού, έχω βρει μια σειρά βιβλία του, παλιά και νέα, και κάτι ελπίζω να βγάλω μέσω του περιοδικού Φαρφουλάς όπου εκδίδω, για τον ποιητή.
Κάθε συμβολή ευπρόσδεκτη!

Διαμαντής Καράβολας