30/3/08

Η Έλξη της Τύχης-Εγγυημένη Επιτυχία



Ένα ιδιαίτερα χρηστικό βιβλίο παρουσιάζουμε σήμερα, ευελπιστώντας να βοηθήσουμε τους επισκέπτες μας να προσεγγίσουν την υπέρτατη ευτυχία σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιορδάνη Ιορδανίδη. Το έργο του Η Έλξη της Τύχης δεσμεύεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους αναγνώστες- σε βαθμό που ο συγγραφέας να δηλώνει τη δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας. Στις 192 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η προσωπική φιλοσοφία του συγγραφέα, ενώ σε τακτά διαστήματα παρατίθενται ασκήσεις με παραδείγματα, οι οποίες επιταχύνουν την έλευση της ευτυχίας. Αναδημοσιεύουμε το ξεχωριστό εξώφυλλο του βιβλίου, το οπισθόφυλλο (όπου και το "δικαίωμα επιστροφής χρημάτων"), ένα αυτοβιογραφικό δισέλιδο και μια "άσκηση χαράς" (την οποία όμως δεν συνιστούμε στους αναγνώστες μας. Don't try this at home-που λέγανε παλιά).

Ο δαιμόνιος φίλος Laou εντόπισε το παρόν τεκμήριο και κατόπιν προφορικής εντολής κατέβαλε το τσουχτερό αντίτιμο απόκτησής του-προφανώς διατηρώντας την ελπίδα επιστροφής των χρημάτων του. Οι ευχαριστίες μας είναι δεδομένες.

Οι Απόγονοι των Ελλ. Ο Αγώνας Συνεχίζεται...




Η παρούσα δημοσίευση καταδεικνύει τη διαδραστική σχέση της ανατρεπτικής ιδεολογίας γύρω από την ύπαρξη των "Ελλ" και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Πρόκειται για ένα μικρού σχήματος περιοδικό το οποίο φιλοξενεί τις περιπέτειες του Γιάννη Θεοδωρίδη-άνευ λοιπών στοιχείων- εναντίον των Σαυροειδών και των Μεταλλαγμένων. Στις 32 συνολικά σελίδες του, ο αναγνώστης εισάγεται στην ιστορία και παρακολουθεί τη δράση μέσα από εκτενή αφηγηματικά κείμενα, τα οποία πλαισιώνονται από ανάλογες εικόνες. Οι τελευταίες σελίδες του περιοδικού είναι αφιερωμένες σε διάφορα επίκαιρα ζητήματα, προδημοσιεύσεις διηγημάτων και ολοσέλιδες φωτογραφίες- του Παύλου Μελά για παράδειγμα. Το μηνιαίο περιοδικό υπόσχεται να παρουσιάσει σε συνέχειες την διαρκή πάλη του Γιάννη Θεοδωρίδη με το κακό σε κείμενα του Ν. Ζώη και σκίτσα του Κ. Φραγκιαδάκη.
Το παρόν τεκμήριο εντοπίστηκε και αποκτήθηκε από τον καλό φίλο και επίτιμο συνεργάτη της σελίδας Νικ. Τσιβ. στην Αθήνα-πόλη γνωστή για τις καλλιτεχνικές και πολιτισμικές αναζητήσεις της νεολαίας της.

Μια Οφειλόμενη Δημοσίευση



Το έργο του κυρίου Απόστολου Δρακόπουλου Το Ταξι και ο Ταρίφας μας είχε απασχολήσει στα πρώτα βήματα του παρόντος ιστότοπου. Στη διαδρομή της πρόσφατης περιοδείας μας στα κύρια αστικά κέντρα της χώρας αντιληφθήκαμε ότι πολυάριθμοι φίλοι διατηρούν άσβεστη την ανάμνηση της ιστορίας με τους κινέζους επιβάτες ενός ταξί στην Αθήνα και την πρόσκληση Ελλήνων ταξιτζήδων στην Κίνα για τους προσεχείς ολυμπιακούς αγώνες. Κατόπιν λοιπόν επίμονων παρακλήσεων -ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισε τηλεφωνική απαίτηση αναγνώστη μας από το Τσοτύλι Κοζάνης- δημοσιεύουμε σήμερα την περίφημη "επιστολή κυρίου Γιάννη από Αθήνα με Αμερικανό αράπη". Είναι περιττό να σημειιώσουμε, ότι η δημοσίευση της εν λόγω ιστορίας δε συνεπάγεται κάποιου είδους συμφωνία με τις πρακτικές τις οποίες περιγράφει, ως αρμόζουσες για τη διευθέτηση περιστατικών της καθημερινότητας.

15/3/08

Σοσιαλδημοκρατικοί Σχολιασμοί


Καθώς το συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδεύει προς την ολοκλήρωσή του δημοσιεύουμε ένα σπάνιο και δηκτικό σχόλιο για την πορεία του κινήματος. Ο ανώνυμος συντάκτης της προκήρυξης με οξείς χαρακτηρισμούς καταγγέλει την γραφειοκρατικοποίηση και την ενσωμάτωση της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωπική εξέλιξη των μελών της οικογένειας Παπανδρέου. Το τεκμήριο αυτό ανευρέθη από τον φίλο Laou, τον οποίον ευχαριστούμε για πολλοστή φορά. Πριν παραθέσουμε την συνοδευτική του επιστολή, σημειώνουμε ότι η ερευνητική μας ομάδα βρίσκεται εν μέσω περιοδείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία έχει ήδη συγκεντρωθεί αξιόλογο υλικό. Τα νέα αυτά αποκτήματα θα αναρτηθούν στις παραμονές της 25ης Μαρτίου.

Φίλτατε Toni Rigatoni,
άλλο ένα θερμό "μπράβο" από την ταπεινότητά μου για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το trompagr, η πνευματική εστία της απανταχού τρόμπας. Μόνο η δική σου φιλόξενη γωνιά θα μπορούσε να στεγάσει το όμορφο αυτό τεκμήριο που κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2004 και βάλλει κατά της οικογένειας Παπανδρέου. Σημειώνω την ακροτελεύτεια προτροπή του συντάκτη "ο λαός πρέπει να το ξανατυπώσει κ.λπ.", κάτι που απαντάται και στον ακροδεξιό λίβελο που δημοσίευσες πρόσφατα. Συνέχισε φίλε μου τον καλό αγώνα που έχεις ξεκινήσει και ας σε πολεμούν. Γνωρίζω ότι πολλές φορές μπορεί να μονολογείς "κατεστάθην όμοιος ερημικού πελεκάνος, έγινα ως νυκτοκόραξ εν ταις ερήμοις" (ψαλμός ρβ'). Μην απογοητεύεσαι, είμαστε ολόψυχα μαζί σου.
Χαίρε, laou

8/3/08

Επίλεκτες Σελίδες από το Έργο του Γιάννη Γαλανού







Κατόπιν ιδιαίτερα επιμόνων παρακλήσεων από σημαντικό αριθμό επισκεπτών μας παρουσιάζουμε σήμερα τα δύο ποιήματα του Γιάννη Γαλανού, που είναι αφιερωμένα στον γνωστό ιστορικό Γιώργο Μαργαρίτη. Είναι προφανές το ενδιαφέρον των πολυάριθμων ιστορικών που μας επισκέπτονται για τα ποιήματα αυτά και αναμενόμενη η προσδοκία τους να τα δουν αναρτημένα. Πέρα από αυτό, η παρούσα ανάρτηση -απο την συλλογή Σύγχρονος Κόσμος- αποσκοπεί στην κατάδειξη της μεθόδου με την οποία εμπνέεται και συγγράφει ο Γιάννης Γαλανός, όπου ένα ελάχιστο ερέθισμα μετασχηματίζεται σε ποιητική έκφραση. Το μοτίβο αυτό απαντάται στο σύνολο των ποιημάτων του, που είναι αφιερωμένα σε καθηγητές, μέλη της ακαδημίας και ερευνητές- δίχως οι τελευταίοι να γνωρίζουν τα εν λόγω πονήματα. Συνοδεύουμε την δημοσίευση των δύο ποιημάτων με μια ακόμα σελίδα φωτογραφιών του ποιητή από την ίδια συλλογή. Υπενθυμίζουμε ότι περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Γαλανό υπάρχουν στην πρώτη δημοσίευση σελίδων από το ποιητικό του έργο στην ιστοσλίδα αυτή.

Τέλος, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η επίμονη απαίτηση των φίλων της σελίδας δε συνοδεύτηκε από μια ανάλογη υποστήριξη του Γιάννη Γαλανού στη σχετική δημοσκόπηση της σελίδας μας- η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ανδρέας Μ. Αργύρης- Ελληνικοί Παλμοί













Στις φορτισμένες μέρες μας, όπου η επικαιρότητα κατακλύζεται από ειδήσεις για τα 'εθνικά μας θέματα', η ποίηση αναδεικνύεται σε ασφαλές καταφύγιο, ιδίως όταν εμπνέεται από υψηλά ιδανικά. Η συλλογή Ελληνικοί Παλμοί του Ανδρέα Μ. Αργύρη κυκλοφόρησε την κρίσιμη διετία 1991-1992, περιέχουσα 'εθνικά ποιήματα', 'διάφορα κοινωνικά σκόρπια ποιήματα', 'σχολικά' και 'στίχους για τραγούδια. Δημοσιεύουμε καταρχήν τη σελίδα τίτλου του βιβλίου, όπου και 'τιμητικό δίπλωμα' [με τη χειρόγραφη προσθήκη του πρώτου βραβείου πεζογραφίας] από την επιτροπή λογοτεχνών 'Η Θεά Αθηνά'. Ακολουθεί τμήμα του προλόγου -υπό Χρήστου Τεριτζή- και η φωτογραφία που συνοδεύει τη θεματική 'εθνικά ποιήματα', η οποια διακρίνεται για την ανάδειξη του αρχαιοελληνικού κάλους. Τέλος, επιλέξαμε ένα ποιήμα, που αναδεικνύει τα ερωτικά αισθήματα του δημιουργού για τον 'Θρυλικό Αβέρωφ'- προφανώς το διάσημο πολεμικό σκάφος και ουχί τον ηπειρώτη συγγραφέα του πονήνατος Φωτιά και Τσεκούρι.

Το παρόν τεκμήριο παραχωρήθηκε από τη φίλη Ελ. Κυρ., η οποία το προμηθεύτηκε σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2008. Την ευχαριστούμε θερμά.

5/3/08

Κόμμα της Εργατικής Τάξης Λευκάδος- Διονύσιος Σκληρός


Με μεγάλη συγκίνηση παρουσιάζουμε σήμερα ένα ιδιαίτερα σπάνιο τεκμήριο, από τη δράση του Κόμματος της Εργατικής Τάξης, με έδρα τη Λευκάδα. Το εν λόγω κόμμα συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην περιφέρεια Λευκάδος, με υποψήφιο τον πρόεδρό του Διονύσιο Σκληρό του Νικολάου.
Οι δύο προκηρύξεις που δημοσιεύουμε παρουσιάζουν το κύριο αίτημα του κόμματος, την απελευθέρωση των Απριλιανών συνταγματαρχών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται 'πολιτικοί κρατούμενοι' και τις βασικές θέσεις του Διονυσίου Σκληρού για το ζήτημα της αστυνομικής παρουσίας στον ελλαδικό κοινωνικό σχηματισμό. Είναι βέβαιο ότι τα κείμενα αυτά θα καταπλήξουν τους αναγνώστες, δεδομένου ότι ο συντάκτης τους δηλώνει 'αμετανόητος κομμουνιστής', διαθέτων 'δύο τρομερές ικανότητες που κανένας δεν τις παραγνωρίζει και κανένας άλλος σήμερα δεν έχει'.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστοσελίδα μας σέβεται και τιμά τους αγώνες του Διονυσίου Σκληρού, τον οποίον άλλωστε είχε την τύχη να γνωρίσει στη Λευκάδα το μακρυνό έτος του 1997. Εκεί, ο ακούραστος πρόεδρος του κόμματος, διένειμε ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας ως βάση ["τραπεζάκι" κατά τη συνδικαλιστική ιδιόλεκτο] τον πάγκο μικροπωλητού, τον οποίον νόμιμα κατείχε. Σε εκείνη τη συνάντηση περιήλθαν στα χέρια μας τα τεκμήρια, που σήμερα -μια δεκαετία μετά- γνωστοποιούμε στον ελληνικό λαό.

Επιστολή που θίγει πολλούς. Ποιός είναι ο γελωτοποιός της Άνθούλας;


Το ζοφερό κλίμα της δημόσιας ζωής είναι ορατό στην επιστολή, που παρουσιάζουμε σήμερα. Ένα ακόμα τεκμήριο προσωπικής αγανάκτησης, το οποίο δεν βρήκε -στο βαθμό που γνωρίζουμε- χώρο δημοσίευσης. Επισημαίνουμε προκαταβολικά τη διαφωνία μας με τους χαρακτηρισμούς που εμπεριέχει η παρούσα επιστολή, επισήμανση αναγκαία στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όπου πληθαίνουν καθημερινά οι κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και εκβιαστικές ιντερνετικές δημοσιεύσεις.

Για μια ακόμα φορά, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον φίλο και συνεργάτη Laou, ο οποίος μας κοινοποίησε το εν λόγω τεκμήριο. Ακολουθεί η συνοδευτική του επιστολή:

Φίλε Toni Rigatoni,
με ιδιαίτερη χαρά σου παραδίδω σήμερα ένα σπάνιο και αποκαλυπτικό τεκμήριο. Η επισυναπτόμενη επιστολή - λίβελος κατά πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων είναι απολαυστική στους χαρακτηρισμούς με τους οποίους φιλοδωρεί ο συντάκτης της τους εχθρούς του - εφιστώ όμως την προσοχή γιατί η δημοσιοποίησή της ενδεχομένως να θίξει πρόσωπα. Με κρυφή χαρά ομολογώ ότι το έγγραφο το υπεξαίρεσα σε μια παράτολμη επιχείρηση διάρρηξης προσωπικού αρχείου. Ομολογώ επίσης ότι κίνητρό μου για την απαλλοτρίωση υπήρξε αποκλειστικά η ενημέρωση των εκλεκτών αναγνωστών σου, που όπως διαπιστώνω πληθαίνουν θεαματικά.
Δικός σου, laou