28/1/09

Διορατικές Πολιτικές Εκτιμήσεις


Η παρούσα αναδημοσίευση από το έργο του Πέτρου Κομπίλα, του ιδρυτή του Κόμματος Δικαίου, Σκέψεις και Στοχασμοί ενός Ανθρώπου (Ιωάννινα, 1993) φιλοδοξεί να συμβάλει στις ποικίλες διεργασίες για την εμφάνιση ενός νέου πολιτικού φορέα και ταυτόχρονα να αναδείξει τις διορατικές εκτιμήσεις του συγγραφέα. Οι αναγνώστες που δεν είναι ενήμεροι των δραστηριοτήτων του Πέτρου Κομπίλα, θα πρέπει να καταφύγουν σε παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις προκειμένου να γνωρίσουν το έργο του. Στις σελίδες που παρουσιάζουμε ο Πέτρος Κομπίλας προχωρά σε αποτίμηση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών και προβαίνει σε δημόσια δέσμευση μη συνεργασίας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Στη συνέχεια διατυπώνει μια ρηξικέλευθη πρόταση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με άξονα την επικείμενη ρυθμιστική θέση του Κόμματος Δικαίου. Στη σκέψη του Πέτρου Κομπίλα ξεχωρίζει η κρυπτική διατύπωση «Κομπίλας ανεβαίνει, κουτάλια, πηρούνια και μαχαίρια» [σ. 54], αλλά και η ευθεία πρόταση συνεργασίας με μεμονωμένες προσωπικότητες του παλαιού πολιτικού κόσμου. Έχοντας ως αφετηρία ότι οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν το 1993 αντιλαμβανόμαστε τη διορατικότητα του αρχηγού του Κόμματος Δικαίου, καθώς αναφέρεται στον Κ. Σημίτη και στον Κ. Στεφανόπουλο σε μια περίοδο που αμφότεροι βρισκόταν στο περιθώριο των εξελίξεων. Στη σχετική λίστα διακρίνεται η συμπαγής παρουσία εκπροσώπων της ανανεωτικής αριστεράς, τοπικοί πολιτευτές, ο Παναγιώτης Μυλωνάς που «ασχολείται στην ΕΡΤ με τη Δημοτική Μουσική» και η τότε ανένταχτη δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη. Στη συνέχεια παρατίθενται διάφορες καταστατικές διατάξεις γύρω από τη συγκρότηση του Κόμματος Δικαίου, ορισμένες εκ των οποίων απαντούμε σήμερα σε ψευδεπίγραφες ριζοσπαστικές συσσωματώσεις, όπως το Κόμμα των Δημοκρατικών. Τέλος, δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίσουμε την καινοτόμο οργανωτική αρχή που διατυπώνεται στη σ. 57, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εγγραφή στο Κόμμα Δικαίου πολιτικών ή πολιτών που φέρουν συγκεκριμένα επίθετα.

Σε πρόσφατη επίκεψη μας στα Ιωάννινα εντοπίσαμε τον αεικίνητο Πέτρο Κομπίλα επί πεζοδρόμου πλησίον του κτηρίου της Νομαρχίας. Η κατήφεια στο βλέμμα του, απότοκος της βαθιάς απογοήτευσης για την στασιμότητα του πολιτικού γίγνεσθαι, λειτούργησε αποτρεπτικά για ενδεχόμενη συνομιλία. Σε κάθε περίπτωση, γνωστοποιούμε στους πολυπληθείς αναγνώστες και υποστηρικτές του ότι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαίου παραμένει στις επάλξεις.

3 σχόλια:

spiti tou laou είπε...

Πάντως, αν το σκεφτείς, ο χρεοκοπημέος ΣΥΝ που λέει και ο Κομπίλας έμεινε έξω από τη Βουλή στις πρόωρες του 93. Επίσης, ΚΚΕ και ΣΥΝ μαζί συγκέντρωσαν 7,5%.
Χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις ενόψει και Σπόρτινγκ. Αλλά όταν τα έλεγε ο Κομπίλας, ορισμένοι πήγαιναν "πάτες-πάτες"...

Δημήτρης είπε...

Να σαι καλά ρε φίλε,δε μου χει μείνει άντερο..Πραγματικά συγχαρητήρια για την προσπάθεια, μας βοηθησες να βρούμε πολλά χαμένα θρυλικά κείμενα. Τον τύπο του Κόμματος Δικαίου τον θυμάμαι στο καφενείο διπλα στη Νομαρχία στα μέσα του 90.Αυτά προσώρας, καλημέρα.

Δημήτρης Τζ.

Toni Rigatoni είπε...

Τσοκάνης. Ιωάννινα. Χειμώνας 1996-97. Η τηλεόραση δείχνει τους εξεγερμένους Αλβανούς να μοιράζουν όπλα από τις αποθήκες του στρατού. Ένας 45άρης διοπτροφόρος όρθιος εξηγεί το ρόλο του επαναστατικού κόμματος σε τέτοιες καταστάσεις. Η αφεντιά μου ρουφά ανυπόμονα τη ζεστή σοκολάτα από μια μεγάλη άσπρη χαμηλή κούπα. Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαίου εισέρχεται έχοντας στο χέρι τη βέργα με τα λαχεία και την τσάντα με το έμβλημα του κόμματος. Δυστυχώς δεν ήταν το επαναστατικό κόμμα, που χρειαζόμασταν...

Μήπως ήσουν εκεί κοντά φίλε Δημήτριε;