14/8/09

Μεγάλα Ερωτήματα


Το παρόν τεκμήριο έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για το επιτελείο του trompagr. Πρόκειται για το βιβλίο του
"καθηγητού Άγγελου Νεζερίτου" Ο κομμουνισμός διαλύεται εις το οινόπνευμα;, το οποίο βασίστηκε σε αντίστοιχη γαλλική έκδοση των Αντουάν και Φιλίπ Μεγιέρ. Στις 134 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με εκατοντάδες ανεκδοτολογικά περιστατικά, ευτράπελα επεισόδια και ανέκδοτα με κύρια θεματική την κατάσταση στις σοσιαλιστικές χώρες. Ο Άγγελος Νεζερίτης προκειμένου να εισαγάγει τον αναγνώστη στο πνεύμα του βιβλίου παραθέτει μια ευσύνοπτη εισαγωγή, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα. Στη συνέχεια ακολουθούν εκατοντάδες "ανέκδοτα"
διαρθρωμένα σε θεματικές ενότητες. Το συλλεγέν υλικό εντυπωσιάζει για την ευρύτητά του, καθώς χρονικά καλύπτεται η περίοδος από τον πρώιμο Μαρξ έως τον ύστερο Μπρέζνιεφ. Αναλόγως εντυπωσιακή είναι και η γεωγραφική εποπτεία του συγγραφέως, καθώς ανθολογούνται ανέκδοτα από το Βιετνάμ έως και την Τσεχοσλοβακία. Ο παρατηρητικός αναγνώστης μπορεί ίσως να διακρίνει την υπεραντιπροσώπευση του στρατάρχου Τίτο, ο οποίος εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε μεγάλο τμήμα του βιβλίου. Το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες. Μια πιο καχύποπτη ανάγνωση θα συσχέτιζε το γεγονός με την πλήρη απουσία σχετικών ιστοριών από την ανταγωνιστική σοσιαλιστική Αλβανία. Στις τελευταίες σελίδες ο Άγγελος Νεζερίτης παραθέτει πλούσιο βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο ξεχωρίζουμε την παρουσία του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, την συγγραφή 50 (πενήντα) πραγματειών, την προεδρία του συνδέσμου "Κλήμης ο Αλεξανδρεύς", την προεδρία του στην "Εκτελεστική Επιτροπή Ιδρύσεως Ιδιωτικού Πανεπιστημίου", την προεδρία του στον "Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μετόχων Α.Ε. Θωμάς ο Ακύνατος", την πρόσκλησή του από το Propeller Club, το ταξίδι του στο Λιχνενστάιν, την εκδοτική του παρουσία στο "ετήσιο περιοδικό σύγγραμα Τέχνη-Επιστήμη-Τεχνική" και την ίδρυση της "Ελευθέρας Ανωτάτης Σχολής Βυζαντινών Σπουδών εις το Κάστρον της Μονεμβασίας". Στις "ερασιτεχνικές ασχολίες" του ο συγγραφέας επιμένει ότι αρέσκεται στην "λήψη αξιόλογων φωτογραφιών και στην ακρόαση ωδικών πτηνών".

Σήμερα δημοσιεύουμε το εξώφυλλο του βιβλίου, το τέλος της εισαγωγής, στο οποίο κατατίθεται η πρόταση για τη σύσταση "Συλλόγου Προστασίας Χάρτου" ως αντίρροπο στην κομμουνιστική επιρροή, καθώς και μια σελίδα περιέχουσα ορισμένα ανέκδοτα, αντιπροσωπευτικά του συνόλου.
Σε περίπτωση που μας ζητηθεί, το επιτελείο του trompagr θα παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό το πλήρες βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέως. Ανάλογη είναι η δέσμευσή μας για δημοσίευση ανεκδότων, αναλόγως της ζήτησης. Δεχόμεθα και "παραγγελίες", ήτοι εστιασμένες παρακλήσεις για ιστορικά πρόσωπα και περιόδους.

Το παρόν τεκμήριο αποκτήθηκε το 1995 στα Ιωάννινα, σε βιβλιοχαρτοπωλείο που τερμάτιζε το βίο του έναντι του
κεντρικού ταχυδρομείου. Συνοδός του Toni Rigatoni σε εκείνη την ευτυχή εξόρμηση ήταν η Μαρ. Καρ. την οποία και
ευχαριστεί για μία ακόμα φορά.

















3 σχόλια:

Girl Friday είπε...

Συγχαρητήρια!
Μόλις κερδίσατε μια περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη προερχόμενη απο το εν λόγω κατάστημα, το οποίο, παρεμπιπτόντως, διαφημιζόταν σε αθηναϊκά έντυπα στις αρχες του 20ου αιώνα.

Δημήτρης είπε...

Iσχυρή ανάρτηση, ο τύπος είναι περιβόλι. Σημειώνω την υπέροχη λέξη «βόντκα». ‘Έχω και μια «εστιασμένη παράκληση»: ανέκδοτα σχετικά με γυναίκες, σεξ κλπ στο ανατολικό μπλόκ. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια ευρύτερης πραγματείας με θέμα: «Ο οργασμός στην υστερη νεωτερικότητα»
Πάντα τέτοια!

Toni Rigatoni είπε...

@ Girl Friday σε ευχαριστώ. Είναι πάντοτε ευπρόσδκετη μια περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη. Καταλαβαινόμαστε θαρρώ.

@ Δημήτρη εύστοχη η επισήμανσή σου για τη "βόντκα". Θα επανέλθω σύντομα με ανέκδοτα, που αναδεικνύουν τις έμφυλες διαστάσεις του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Ελπίζω η πραγματεία σου για τους οργασμούς να συνοδευτεί απο άφθονη έρευνα πεδίου. Θερμούς χαιρετισμούς!